Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

вторник: oд 10.00-12.00 часот

четврток: од10.00-12.00 часот

                     

 БАРАЊЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА РЕШЕНИЕ

 

 ОТВОРЕНО-ПАРТНЕРСТВО

OPEN DATA

 

             

 КАРТА НА ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

  

 ВЕРСКИ

АЛМАНАХ


 
 
 
   

 

   Медиумски пријатели
   www.vest.com.mk
   www.mia.com.mk
   www.vecer.com.mk

Корисни линкови
Црквите и верските заедници во Република Македонија, застапени во Уставот, со должно внимание ги следат настаните што веќе подолго време ги обременуваат секојдневието и живеењето на сите граѓани во Република Македонија.
Почитувани браќа свештеници, драги верници, браќа и сестри – луѓе со добра волја! Во нашата Татковина – Република Македонија, деновиве сме сведоци на настани кои не само што вознемируваат, туку влеваат и страв. Што е тоа што се случува во нашето општество? Надвиснале мрачни облаци на немир и недоверба. Тие ги загрозуваат темелните вредности на едно општество што ние како граѓани се обидуваме да го градиме со нашиот човечки и вернички идентитет.
Директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска денес имаше средба со Скопскиот Бискуп и Апостолски егзарх, Киро Стојанов во бискупската резиденција во Скопје.
На средбата се разгледа можноста пациентите во СБХ „Филип Втори“во Скопје да бидат посетени од верски службеници заради остварување на нивните верски права согласно Законот за правната положба на црква, верска заедница и религиозна група (Сл. весник на РМ бр.113/07).
Претседателот Ѓорге Иванов и директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи, Валентина Божиновска присуствуваа на светата архиерејска литургија за Свети Климент Охридски, што ја служеше Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан во соборниот храм во Скопје.
Директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска со изјава за Канал 5 во врска со оваа тема и текот на конференцијата.
Оваа година споменот за „сите македонски светители“ имаше дополнителна торжественост затоа што МПЦ одбележува 1100 години од упокојувањето на осоновоположникот на македонската црква, Свети Климент Охридски.
Директорот на ковз проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на чествувањето на христијанскиот празник Рождество на Пресвета Богородица.
На академијата говори одржаа директорот на Комисијата за односи со верски заедници и религиозни групи Проф.д-р Валентина Божиновска, Продеканот  на Филозофскиот факултет д-р Ратко Дуев, Раководотрлот на Институтот Мајка Тереза при Филозофскиот факултет д-р Јован Пејковски и  Шефот на Катедрата за социологија Проф.д-р Заоран Матески.
Во годината во која ја прогласуваме за светица нашата сограѓанка Мајка Тереза, во година во која прогласувањето на нејзината светост е и наша македонска светотост, оваа година во која и државниот секретар на Ватикан Пјетро Паролин се поклони во нејзиот дом, во оваа јубилејна година бездушните се обидоа да ја сквернават и нејзината плоча, при тоа навредувајќи ги чувствата не само на католиците, туку и на сите почитувачи на ликот и делото на Мајка Тереза
Осветувањето го изврши Н.Ем. Пиетро кард. Паролин, државен секретар на Ватикан.
Во преполнетата катедрала покрај верниците присутни беа председател на Р. Македонија Ѓорге Иванов, директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Валентина Божиновска, претставници на Македонска Православна Црква, како и претставници на дипломатскиот кор и на културниот живот.
По тој повод директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска упати Телеграма со честитки
Конференцијата ја отвори Директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Валентина Божиновска.На отворањето на конференцијата, која се одвива во рамките на глобалната агенда на Обединетите нации и УНЕСКО за дијалог меѓу цивилизациите и Декадата на УНЕСКО за мир меѓу културите, присуствуваа македонскиот претседател Ѓорге Иванов, министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска, верски претставници, наставници и многу други.
Четвртата по ред светска конференција за религиски и меѓуцивилизациски дијалог ќе се одржи од 3 до 5 ноември во Битола во рамки на Глобалната агенда на Обединетите нации и УНЕСКО за дијалог меѓу цивилизациите и Декадата на УНЕСКО за помирување на културите. Ќе учествуваат повеќе од 150 претставници од сите светски религии, невладини организации, професори и експерти од целиот свет.
Директорката на КОВЗ, проф. д-р Валентина Божиновска истакна дека книгата , е своевиден зборник на научни трудови чии автори се преку 25 професори, доктори на науки и академици. Покрај идентитетот, верските определби, исламизацијата, фолклорот, јазикот, обичаите, тие ги опфаќаат и актуелните современи состојби, како и проблемите со кои се соочуваат Македонците муслимани.
На мисата беше присутна и директорката на Комисијата за верски заедници и религиозни групи д-р Валентина Божиновска.
Поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциск на церемонија која се одржа на плоштадот „Св. Петар“ ја прогласи Мајка Тереза за Светица. Директорот на КОВЗ проф.д-р Валентина Божиновска присуствуваше на канонизацијата на Блажена Мајка Тереза како дел од македонската државна и црковна делегација, предводена од претседателот Ѓорге Иванов
Македонската академија на науките и уметностите – МАНУ денеска со свечена академија го одбележа прогласувањето на Мајка Тереза за Светица во Ватикан од страна на папата Франциск.

 Програмата за ова одбележување беше претставена на прес-конференцијата што денеска /26.08.2016 година/, токму на родениот ден на Мајка Тереза, се одржа во просториите на Град Скопје, а на која се обратија градоначалникот Коце Трајановски, директорката на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Валентина Божиновска и бискупот скопски и апостолски егзарх, Киро Стојанов.
Ги повикувам верниците од муслиманска и христијанска вероисповед да ги почитуваат начелата на верата. Тие добро знаат дека ниту орелот, ниту крстот можат да ги направат победници или поразени. Тие историски живееле во верска толеранција и соживот и самите меѓу­себно знаеле да споделат заеднички моменти во добро и во зло.
Валентина Божиновска, претседателката на Комисијата за односи меѓу верските заедници, вели дека според Законот за верски заедници, верските образовни установи се изедначени со другите образовни установи и нивните ученици и студенти ги имаат истите права и обврски

ВЕРСКИ ПРАЗНИЦИ ЗА 2017 ГОДИНА


 

Македонска Православна Црква

Охридска Архиепископија

Бадник, 06.01.2017г.

Божик, 07.01. 2017г.

Водици, 19.01.2017г.


Велики Петок, 14.04.2017г.

Велигден, 16.04.2017г

Духовден  17.06.2017г

Голема Богородица, 28.08.2017г

-  Св. Климент Охридски 08.12.2017г

 

 

Исламска Верска Заедница

Рамазан бајрам, 25.06.2017г

Курбан Бајрам,01.09.2017г

 

Католичка црква

Велики Петок, 14.04.2017г

Велигден, 16.04.2017г

Сите Светци, 01.11.2017г

Бадник, 24.12.2017г

Божик, 25.12.2017г

 

Еврејска заедница во РМ

  • Песах 10.04.2017г
  • Рош Хашана 20.09.2017г
  • Јом Кипур 30.09.2017г
  • Ханука 12.12.2017г

 

Евангелско -Методистичка

Црква во РМ

Божик, 07.01.2017г
Велигден, 16.04.2017г


Вовед

Уставниот суд на Република Македонија, врз основа на членовите 110 и 112 став 1 од Уставот на Република Македонија и член 70 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија (“Службен весник на Република Македонија” број 70/1992), на седницата одржана на 22 септември 2010 година, донесе
Светската конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог на тема Придонесот на верата и културата кон мир, заемна почит и соживот се одржa на 26 - 28 октомври 2007 год. во Охрид, Република Македонија.