Контакт податоци

Комисија за односи со
верските заедници и религиозни групи

Бул. Гоце Делчев бр 8, зграда на МРТВ,18 спрат,
1000 Скопје, Р. Македонија, П.Фах52
тел. + 389 2 3226-777;
факс +389 2 3226-353
e-mail: kovz@kovz.gov.mk

  Работно време со странки

Секој работен ден во неделата

            од 08:30 до 16: 00

 БАРАЊЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ ЗА ПРЕСТОЈ

                     

Корисни линкови
Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ), г. Даријан Сотировски на 24-25. 11. 2018 година присуствуваше на наречението и хиротонијата на новоизбраниот викарен епископ Полјански г. Јаков.
На 12. 11. 2018 во организација на Римокатоличката црква во Македонија и на Католичкиот факултет од Сараево, во Скопје се одржа Меѓународен студиски ден, на кој еминентни научни работници од Македонија и странство ги изложија своите научни тези за историјата на Римокатоличката црква во Македонија
На 05. 11. 2018 година, се оствари средба помеѓу Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ) г. Даријан Сотировски и Директорката на Комитетот за верски прашања на Р. Албанија г-ѓа Лорета Алико, кои со своите соработници во изминатиот период се наоѓаше во работна посета на напата земја.
Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, Даријан Сотировски, присуствуваше на Концерт на барокна и класична музика во Катедралниот храм „Пресвето Срце Исусово“ на Католичката црква во Скопје.
На 07. 10. 2018 година Директорот на КОВЗРГ, г. Даријан Сотировски присуствуваше на одбележувањето на 20 години од првото доаѓање на статуата Св. Марија од Назарет во с. Радово, Струмичко.
На ден 19.09.2018 директорот на Комисијата за односи со верските заедници го посети гостиварското муфтиство на ИВЗ каде оствари средба со муфтијата Шаќир еф. Фетаи.
Вечерва  граѓаните од исламска вероисповед го прославуваат почетокот на новата Хиџретска година 1440 согласно исламскиот календар, кој времето го смета од денот на мигрирањето на пророкот Мухамед од Мека во Медина во 622 година.
Во присуство на многуброен народ, бројното свештенство од Тетовско-гостиварската и од Европската епархија предводени од Митрополитите Пимен и Јосиф отслужија Архиерејска божествена литургија и Панихида за паднатите борци во двата Илиндена за слободата на нашиот народ и Република.
Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Даријан Сотировски, на покана на месното население присуствуваше на одбележувањето на православниот празник Св. Марина, во народот попознат како Огнена Марија, во гостиварското село Зубовце.
На ден 18. 07. 2018 година, Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи м-р Даријан Сотировски оствари средба со заменик претседателот на Македонската православна младина на Австралија (MOYA) г. Ананија Ананиевски.
Настанот го отвори почитуваната академик Катица Ќулавкова. Оваа научна конференција ги јакне пријателските односи на Македонија со Израел, на научно ниво. Пред присутните се обрати и ректорот на Ben-Gurion универзитетот од Израл.
Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи м-р Даријан Сотировски, заедно со презвитер Бобан Митевски, претседател на Асоцијацијата на професори по етика во религиите, учествуваше во Отворената програма на Канал 5 Тв.
Во интервју за МИА директорот Даријан Сотировски  зборува за одбележувањето на 1000- годишнината од Охридската архиепископија, за барањето до Вселенската патријаршија за помош во решавање на прашањето за афтокефалноста на МПЦ – ОА, за Извештајот на Стејт департментот за верски слободи, но и за односите меѓу верските заедници во Македонија.
Со бројни културни, научни, академски, образовни и спортски настани, организирани на локално, но и на највисоко државно ниво, годинава ќе се одбележува еден милениум од постоењето на Охридската архиепископија.
На средбата се разговараше за компаративните искуства во имплементирањето на законските решенија во оваа чувствителна сфера во Република Македонија и Црна Гора.
На средбата директорот Сотировски побара согласност поради авторските права за емитување на бесценетиот игран филм „Св. Климент Охридски“ од ризницата на македонски филмски остварувања, кој е направен по сценарио на г-дин Арсовски.
Денес од Охрид  на прес конференција за медиумите директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, г-дин Даријан Сотировски, градоначалникот на општина Охрид г-дин Јован Стојаноски, шефот на оркестарот на Македонската филхармонија г-дин Горан Муратовски и претставник на Македонската Православна Црква – ОА,  о. Бобан Митевски  оддржаа заедничка прес конференција во која ја претставија програмата за одбележување на милениумскиот јубилеј „1000 години од формирањето на Охридската архиепископија“.
На 23.04.2018 година директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи ја посети општина Арачиново, каде оствари средба со градоначалникот г-ѓа Миликие Халими. На средбата се разговараше за заедничкиот настап и соработка во испраќањето јасна порака, поткрепена на дело, дека во Република Македонија мора да отпочне ново поглавје во меѓуетничките, а со тоа и во меѓуконфесионалните односи.
Me date 23.04.2018 drejtori i Komisionit per maredhenie me bashkesite fetare dhe grupet religjioze vizitoi Komunen e Haracines ku u takua me kryetaren Milikie Halimi. Ne kete takim u diskutua per paraqitjen dhe bashkepunimin e perbashket ne dergimin e nje porosie te qarte, e mbeshtetur ne vepra, se ne Republiken e Maqedonise duhet te filloje nje kapitull i ri ne maredheniet nderetnike por edhe nderfetare.
На средбата покрај Архиепископот Г.Г.Стефан, присуствуваа и поглаварите на Исламската верска заедница Реис.Ул.Улема Хаџи Сулејман Еф.Реџепи, на Католичкаата црква Бискуп Киро Стојанов, на Еврејската верска заедница г-ѓа Берта Романо-Николиќ и на Евангелско-методистичката црква г-дин Емил Заев, Деканот на Богословскиот факултет г-дин Ѓоко Ѓорѓески, и директорот на КОВЗРГ г-дин Даријан Сотировски.
Директорот на Комисијата за односи со верските заедници Даријан Сотировски се сретна со амбасадорот на Полска во нашата држава Н.Е. г-дин Јацек Мултановски.
По повод најголемиот христијански празник Воскресение – Христово Велигден, Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г-дин Даријан Сотировски, упати честитка допоглаварот на МПЦ - ОА Г.Г. Стефан и до сите православни верници на Македонската православна црква - Охридска архиепископија. Г-дин Сотировски исто така упати честитка и до Претседателот на црковното претставништво на Евангелско-Методистичката црква во Република Македонија, д-р Емил Заев, како и на сите верници на Евангелско – методистичка цркава во Република Македонија.
Во Клубот на пратеници се одржа средба на директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи, г-дин Даријан Сотировски и челниците на цркви, верски заедници и религиозни групи регистрирани во Република Македонија.
На ден 30.03.2018  делегација на КОВЗРГ предводена од раководителот Зорица Ковачевиќ Ангеловска присуствуваа на традиционална пасхална вечера во рамки на одбележувањето на големиот еврејски празник пасха.
21.03.2018г За време на посетата на градот Охрид, покрај состаноците со претставници на верските заедници и локалната власт, директорот на Комисијата за односи со верските заедници се сретна и со претставниците на здружението „Совест“, кои долго време јавно искажуваат загриженост поради градежни работи на Али Пашината Џамија во Охрид.
На 21.03.2018 година директорот на КОВЗРГ Даријан Сотировски го посети Заводот за заштита на културното наследство Охрид, каде оствари работен состанок со директорот на Заводот г-ѓа Елеонора Новаковска.
На 12.03.2018 година во Собранието на Република Македонија се одржа свечена комеморативна седница, каде беше прочитана усвоената декларација од парламентарците по повод годишнината од депортацијата на македонските евреи во логорот на смртта Треблинка.
На 05.03.2018 година во кабинетот на претседателот на Евангелско Методистичката Црква во Македонија се одржа средба помеѓу директорот на КОВЗРГ г-дин Даријан Сотировски и претседателот на ЕМЦ г-дин Емил Заев
On 05.03.2018 in the cabinet of the President of the Evangelical Methodist Church in Macedonia, a meeting was held between the Director of the Commission for Relations with Religious Communities and Groups, Mr. Darijan Sotirovski and the President of the EMC, Mr. Emil Zaev.
На 02.03.2018 година во седиштето на Исламската верска заедница во Република Македонија, беше одржана средба помеѓу директорот на КОВЗРГ г-дин Даријан Сотировски и поглаварот на ИВЗ Реис Ул Улема Хаџи Сулејман еф Реџепи.
On March 1, 2018, a meeting between the Bishop of Skopje and the Apostolic Exarch in Macedonia was held in the residence of the head of the Catholic Church in Macedonia Kiro Stojanov and the Director of the Commission for Relations with Religious Communities and Groups Mr. Darijan Sotirovski.